onsdag 27 januari 2010

Buksorg! Måste-ordet för alla gourmeter

Tänk dig den där gången när du hade möjlighet att prova massa spännande delikatesser, men avstod från vissa av dem av en eller annan outgrundlig anledning. Eller när du bara tog en tårtbit i stället för två trots att det var världens ljuvligaste tårta. När du lämnat chansen bakom dig så fylls du av ... buksorg = ånger över det icke inmundigade.

För mer historiska - och empiriskt belagda - betydelser av ordet, lyssna på Språket i P1. Där avhandlas också andra matord, som till exempel marmelad.

Ikväll är det också final i Årets kock.

Kolatartelett från Petit FranceTill Petite France kan jag återvända många gånger, det finns alltid ny inspiration att hämta. Det här är en tartelettbakelse som delad på två ger dubbel glädje, men funkar till en person tack vare dess perfekta balans mellan sälta och sötma, krisp och ljuvlig, ljuvlig kräm i olika texturer.

Själva skalet är härligt knäckigt, krunchigt med en touch av kaffe. Kolan böljar sig fram mjukt och aningen, aningen segt och parhästen, en lätt chokladganache, bryter av medan överraskande små öar av vaniljkräm balanserar. Mitt i paradiset dyker små öar av karamellkrisp upp. Det är bara att gå ombord.