Tack alla Läckra minidessertdeltagare för en inspirerande kväll!
Något av det mest fascinerande med desserter - och matlagning överhuvudtaget - är att ett recept nästan aldrig smakar likadant när olika personer gör det. Bland yrkeskockar är detta känt, för kursdeltagare kan det tyckas onödigt att smaka på "samma" dessert flera gånger. Döm om deras förvåning när de sedan upptäcker skillnader i desserterna. Och vilken ljuv musik i mina öron när alla började prata om syrligare kräm eller sötare balans och smaker som renar och rundar av. För mina deltagare blev det en tydlig aha-upplevelse, precis som jag upplevde en av de första lektionerna i Grythyttan. 40 kockar, 40 risotto. Alla smakade olika!
tisdag 23 mars 2010
Småkakor med "gissa smaken"
måndag 22 mars 2010
Ripe jack fruit, keylime och mååånga litchi
Det är inte var dag en massa litchi befinner sig nära kameran.
Gul frukt: ripe jack fruit
Rosalila: litchi
Grön: keylime
Någon som gjort något gott med ripe jack fruit?
Hittills har jag hackat ner den i olika frukt- och lunchsallader. Den luktar lite sötunket, är fast och krispig som en halvmogen mango och påminner lite om papaya. Gissar att den kan vara fin i wok eller curryrätter.
Etiketter:
ripe jack fruit keylime litchi bananaer
söndag 21 mars 2010
Litchidröm
Varför nöja sig med lättja när lyx och lycka så lätt väntar runt hörnet?
Litchi + mousserande = bröllopsklockor som klämtar. Därtill lite uppfriskande keylimeyoghurt. Sedan gick jag på likadana rosafluffiga moln som färgskalan i denna kreation. Foton följer när söndagssmekmånaden lagt sig, håll till godo så länge med litchin i egen hög person.
Litchi + mousserande = bröllopsklockor som klämtar. Därtill lite uppfriskande keylimeyoghurt. Sedan gick jag på likadana rosafluffiga moln som färgskalan i denna kreation. Foton följer när söndagssmekmånaden lagt sig, håll till godo så länge med litchin i egen hög person.
Etiketter:
litchi keylime bröllop mousserande
fredag 19 mars 2010
Lichilyx eller litchilättja
Nästan helg och dags att gå utanför gränserna - det gränslösa bollandet med smaker i mitt fall - och välja något lätt, olagat och ohämmat läckert. Ni som ska gå Läckra minidesserter kan se fram emot min nyskapde dessert Litchilyx. Själv nöjer jag mig antagligen med frukten som sådan.
God vårhelg!
God vårhelg!
torsdag 18 mars 2010
Vaniljmarmelad
Apropå gårdagens lakritsmarmelad erinrade jag mig en otroligt häftig vaniljmarmelad. Svart som lakrits, seg som långfil och lika överväldigande vaniljmättad som nylagd asfalt doftar sommar. Om fria associationer får tillämpas.
Etiketter:
lakritsmarmelad vaniljmarmelad vaniljsirap
onsdag 17 mars 2010
Lakritsglädje i dubbel bemärkelse
Under ett inspirerande möte med Tuija och Anette på Choklad- och Lakritsbutiken fick jag provsmaka lakritsmarmelad från Amarelli. Det är lycka när jag får testa något nytt, exklusivt och svåråtkomligt. Den var svart, krämig och balanserat sötsyrlig - tack vare äpplen. Och så fick jag höra hur "nybakad" lakrits smakar. Amarellifabriken nästa semester - here i come.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)