tisdag 23 mars 2010

Ett recept, flera kockar - lika många smaker

Tack alla Läckra minidessertdeltagare för en inspirerande kväll!

Något av det mest fascinerande med desserter - och matlagning överhuvudtaget - är att ett recept nästan aldrig smakar likadant när olika personer gör det. Bland yrkeskockar är detta känt, för kursdeltagare kan det tyckas onödigt att smaka på "samma" dessert flera gånger. Döm om deras förvåning när de sedan upptäcker skillnader i desserterna. Och vilken ljuv musik i mina öron när alla började prata om syrligare kräm eller sötare balans och smaker som renar och rundar av. För mina deltagare blev det en tydlig aha-upplevelse, precis som jag upplevde en av de första lektionerna i Grythyttan. 40 kockar, 40 risotto. Alla smakade olika!

Småkakor med "gissa smaken"

Jag jobbar fram nya produkter och här är en lite rund och välsvarvad rackare som verkar komma för att stanna. Tänk vad smör och lite socker och sen hemliga lakritstouchen gör för att förgylla den lilla kaffetåren. Petit four möter hemtrevlig bakning.

måndag 22 mars 2010

Ripe jack fruit, keylime och mååånga litchi


Det är inte var dag en massa litchi befinner sig nära kameran.


Gul frukt: ripe jack fruit
Rosalila: litchi
Grön: keylime

Någon som gjort något gott med ripe jack fruit?
Hittills har jag hackat ner den i olika frukt- och lunchsallader. Den luktar lite sötunket, är fast och krispig som en halvmogen mango och påminner lite om papaya. Gissar att den kan vara fin i wok eller curryrätter.

söndag 21 mars 2010

Litchidröm

Varför nöja sig med lättja när lyx och lycka så lätt väntar runt hörnet?

Litchi + mousserande = bröllopsklockor som klämtar. Därtill lite uppfriskande keylimeyoghurt. Sedan gick jag på likadana rosafluffiga moln som färgskalan i denna kreation. Foton följer när söndagssmekmånaden lagt sig, håll till godo så länge med litchin i egen hög person.

fredag 19 mars 2010

Lichilyx eller litchilättja

Nästan helg och dags att gå utanför gränserna - det gränslösa bollandet med smaker i mitt fall - och välja något lätt, olagat och ohämmat läckert. Ni som ska gå Läckra minidesserter kan se fram emot min nyskapde dessert Litchilyx. Själv nöjer jag mig antagligen med frukten som sådan.

God vårhelg!

torsdag 18 mars 2010

Vaniljmarmelad





Apropå gårdagens lakritsmarmelad erinrade jag mig en otroligt häftig vaniljmarmelad. Svart som lakrits, seg som långfil och lika överväldigande vaniljmättad som nylagd asfalt doftar sommar. Om fria associationer får tillämpas.

onsdag 17 mars 2010

Lakritsglädje i dubbel bemärkelse

Under ett inspirerande möte med Tuija och Anette på Choklad- och Lakritsbutiken fick jag provsmaka lakritsmarmelad från Amarelli. Det är lycka när jag får testa något nytt, exklusivt och svåråtkomligt. Den var svart, krämig och balanserat sötsyrlig - tack vare äpplen. Och så fick jag höra hur "nybakad" lakrits smakar. Amarellifabriken nästa semester - here i come.