onsdag 22 december 2010

Smakkalendern Lucka 21 och 22

På förekommen anledning får det nu handla om smakluckor i dubbel bemärkelse.

Lakrits från andra ställen än Italien har jag mig veterligen inte smakat och länge har jag varit nyfiken på hur den kan skilja sig åt från den kalabriska. Häromveckan fick jag täppa till den smakluckan då jag kom över lite prima Lakritsgranulat med ursprunget: Iran, Kina, Asien. Hmm lite mer exakt hade ju inte skadat, men det var i alla fall inte från Kalabrien.

Nu är ju granulat ofta mörkare (än lakritspulver), men detta är faktiskt riktigt kaffebrunt med gnister åt svart. Det doftar himmelskt mörkrostat kaffe med drag av choklad. Oväntat faktiskt. Smaken sen då, det är mycket kraftfullare med rostade toner som till och med drar åt det rökiga hållet. Riktigt fin, mild syra för ovanlighetens skull. Lååång eftersmak. Det här är ett extrakt som jag definitivt ska kombinera med choklad. Ni vet, det som är islänningarnas one and only när det gäller lakrits.