söndag 15 november 2009

Macaronformen är formen

Även när det bakas bröd, som hemtrevliga hålkakor, dyker macaronformen upp. Idag bakade jag av några kalljästa hålkakor som jag peppat upp med lavendel och torkad syrisk oregano. Den senare är biodynamiskt odlad i Järna och har en blommigare och rundare, mer aromatisk sötma än den vanligaste oreganon.

Hålkakor i sig är rätt mesiga men ersätts en del av rågsikten eller vetemjölet med linfrön och krossat bovete blir det en mjuk brödbit med lite tugg. En bra nötig rapsolja och vips har de olika ingredienserna med nötkaraktär förenats i en lagom spännande bas till söndagssmörgåsen. Inte för kryddig för att funka till frukostmacken, inte för trist för att ägna en stunds tuggmuskelträning. Pensla med rapsolja och på med flingsaltet.

Macaronerna då? Jo, själva hålkakans själ är ju hålet i mitten som stansas ut och med fördel bakas av (givetvis mycket kortare tid än kakorna)och sedan blir utmärkta munsbitar före middagen. Samma form som macaronerna och utmärkta att dela och fylla med en färskost, lite oregano och kanske flingsalt. Eller en söt variant med lavendelkräm som förstärker och framhäver lavendeln i brödet.

Dagens: Macaronbröd som tilltugg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar