tisdag 24 november 2009

Molnlätt, luftig och saftig apelsinchokladkaka


Alla älskar chokladkaka. Alla kan baka chokladkaka. Alla har ätit chokladkaka. Och nästan alla har en åsikt om den. En som verkligen kan är Nigella. Hon tycker att det är allt av allt det goda som gäller. Och jag håller med henne i det här fallet. För hennes kakor och tårtor slår den mest snabblagade kladdkaka för det mest skriande behovet av schååååklad. Mycket smör, mycket choklad, mycket socker och många ägg. Så kan hennes recept på ett ungefär sammanfattas. Men det ska vara kvalitet. Riktigt smör och ren choklad. Med hennes tårtor har många fester firats, personalfikan slutat med receptskrivning och glada konferensgäster tömt faten.

Det bästa av allt för alla effektiva tidsplanerare är att alla ingredienser kan köras tillsammans i matberedaren. I helgen hade vi afternoon tea och till det passade jag på att testa ett nytt recept där apelsiner kokas 2 timmar, silas av och mixas. Sedan blandas detta med mandelmjöl, ägg, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat. Denna apelsinchokladkaka är alltså dessutom glutenfri.

Resultatet blir en fantastisk luftig molndröm av choklad-mandel-apelsin. Hög kakaosmak. Härlig glans. På bilden syns små små korn av det finmalda mandelmjölet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar