måndag 13 december 2010

Smakkalendern Lucka 13

Smakkombinationer. Det är ett säkert ett av mina 10 mest använda ord det senaste året. Med "lyckosamma" framför så vill jag nominera choklad med salt. Det är något speciellt som sker med chokladen när rätt sorts salt i rätt sorts mängd tillförs. Nu pratar jag chokladkakor.

Till att börja med ska det vara en ren och helst ekologisk choklad. För hur man än smakar så är det något speciellt med de ekologiska varianterna när det gäller produkter med så få komponenter som choklad (bör ha).

Sen ska det vara havssalt och fint sådant. Det ska vara väl integrerat i chokladen, vara både bakgrundsmusik och samtidigt dyka upp då och då som en kunnig solist. Saltet ska vara en del i helheten. Med flingsalt i för grova korn blir det brutala kontraster som drar ned ridån för ytterligare smakupplevelser.

Jag har två favoriter:
L'artigianos mjölkchoklad med lakrits och havssalt. Det är den rosafärgade asken högst upp i mitten av stället. Otroligt fint balanserad choklad-lakrits-salt.

Den andra är en nyfunnen kärlek: Montezuma's mörka choklad, 70 % kakaohalt med fint havssalt. Utsökt balans mellan riktigt hög chokladsmak, en aning touch bitterhet, lätt sälta och rund sötma. Allt så välbalanserat att jag funderar över om detta kan vara idéernas choklad. Föreställ dig chokladfondant (varm chokladbakelse) i fast men ändå krämig form. Den lila förpackningen längst till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar