onsdag 15 december 2010

Smakkalendern Lucka 15

Saltet är A och Ö i desserter. Lite ska det vara i princip alla desserter och bakverk. Saltet är smakförhöjaren som lyfter fram smaken i råvaran. Det liksom puttar smaken ett steg uppåt. Använd vanligt salt i smeten, degen, krämen osv. Börja med små nypor, smaka och känn efter vad som händer. Hur förändras smaken?

Sedan kan du toppa med flingsalt, havssalt, koshersalt eller vad du nu föredrar för lyxvariant i salthyllan. Som du möjligen redan gör på biffen eller fisken.

Precis som i matlagning behöver sältan inte komma från salt. Prova att salta till desserten genom råvaror som i sig innehåller mycket sälta. Oliver till exempel. Skiva och blanda i en god chokladkaka är en bra första övning för dig som redan testat salt i kladdkakan. Krossad rålakrits upplever jag har en viss sälta, beroende på sort förstås, och på mina provningar har jag hört några säga detsamma. Det är pulvret som mer drar åt det söta hållet. Är vi inne på lakritsområdet så kan salmiak nämnas, med sin speciella sälta. Men börja med en nypa salt så får du en ny smakupplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar