lördag 18 december 2010

Smakkalendern Lucka 18

Smakfördomar

I veckan fick jag årets varmaste julklapp när en person efter lite övertalning smakade på en dessert jag gjort. Det var lakrits i desserten och det gick "absolut inte att äta". Till hennes förvåning var det gott. Då var det bara att berätta att det är precis vad 9 av 10 säger som får prova på riktig lakrits.

Men chokladdesserten behövde inte avsmakas, för hur choklad smakar visste hon. Jag påpekade bara att denna chokladkaka kan möjligen skilja sig åt från hennes upplevelser och så blev det provsmakning av chokladdesserten också. Även om min provsmakare hade bakat åtskilliga chokladkakor i sitt liv åt hon aldrig choklad. Det var ju inte heller gott. Efter en stund utbrast hon: "Det här var också fantastiskt gott. Tack för att du bidrog till att jag blev av med två av mina fördomar!"

Det är nog som med allt i livet. Smakfördomar handlar om en själv, vad man tror sig veta och om och hur man bestämmer sig att handla därefter. Min smakfilosofi är: smaka, det "värsta" som kan hända är att du lär dig något nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar