onsdag 8 december 2010

Smakkalendern Lucka 8

Smakförhöjare - sötma
Blev maten för syrlig? Eller slant du med saltkaret? Beroende på vad du tillagar så kan en aning sötman rädda maten. Och nä, man behöver inte ha socker för att söta upp maten, som det heter på kockspråk. Honung, fast eller flytande, ger en annorlunda sötma som rundar av fint. Beroende på sort kan den ge blommiga toner. Agavesirap är ett annat spännande naturligt sötningsmedel. Gyllengul och flytande med nästintill frisk och mjuk sötma. Den använder jag nu gärna i olika desserter istället för socker.

Socker finns i en massa olika varianter. Välj det som har smaktoner som svarar mot övriga råvaror i maträtten. Farin med knäckig, aningens aning karamellierad sötma bryter fint mot laxens fetma, muscovadosocker - ljust med kolatoner och mörkt med lakritssmak - passar utmärkt i både mat och desserter.

När jag själv lagar mat tar jag gärna vad jag har form i av frukt och grönt och låter dessa ge sötman i maten. Då framhävs sötman av fruktsockret i råvaran som dessutom bidrar med sin egen unika smak i maten. Tomat, apelsin, äpple - bara att plocka något ur din fruktskål och experimentera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar