onsdag 1 december 2010

Smakkalendern hos Desserter utan gränser - lucka 1

Desserter utan gränsers första år har handlat om SMAK: smaker, smakkombinationer och smakfulla presentationer. Bland allt annat som har med smak att göra. Därför presenteras härmed smakkalendern.


Lucka 1

Smaka på maten. För alla som ägnar sig åt matlagning låter det banalt. I själva verket är detta den stora konsten. Vill man laga god mat så ska man börja med att smaka. Smaka på allt. Smaka på råvaran, dofta, känn och jämför med tidigare råvaror. Smaka sedan på alla steg i processen. Det är inte enklare och svårare än så.

Det låter buslätt men många hoppar över detta viktiga steg. Ursäkterna kan vara många: jag vet hur äpple smakar, jag gillar inte äpple, jag hinner inte, jag är mätt ... Att veta är dock inte detsamma som att känna, att vara nyfiken och öppen för varje ny situation - smakupplevelse.

Börja med att smaka och registrera dina intryck. Matlagning handlar om att känna sina egna referensramar. Hur bedömer jag sötma och sälta, vilken känslighet har jag för olika grundsmaker, vad gillar jag och varför. Smakupplevelser är subjektiva och det gäller att våga lita på sina egna upplevelser - det är steg 1 till att bli en god matlagare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar