torsdag 2 december 2010

Smakkalendern Lucka 2

Smakupplevelse. Det är inte själva objektet du smakar på som i första hand avgör vad och hur du tycker att det smakar. Eller mer konkret uttyckt: redan innan du bestämmer dig för att stoppa något i munnen har du bestämt dig för att det är värt att äta. Hur maten ser ut, vad den heter - eller hur den presenteras i ord, hur den serveras, vad den doftar, om du ätit den tidigare och har speciella minnen förknippade med den ...

Allt detta och ganska mycket mer påverkar din smakupplevelse. Det är något av det mest fascinerande med smak och smakpreferenser. Precis som att smaka av maten när den tillagas är förmågan att bedöma och urskilja smaker en inre resa. Det är fantastiskt roligt när man börjar upptäcka varför man gillar något. Lika intressant är att det att kunna sätta ord på sina upplevelser och beskriva med andra ord än "gott" när man uppskattar något.

Så vill du uppleva smaker, börja med din favoriträtt. Varför gillar du den. Vad smakar den. Hur serverar du den. Och smakar den annorlunda om du byter namn på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar